Luomisen tuska verkkokursseissa? Miten vien osaamiseni nettiin onnistuneesti?
Osaatko jotain mikä helpottaisi muiden elämää ja mitä haluaisit opettaa muillekin hyödyksi tai iloksi? Tottakai, vastaat, mutta ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia tehdä siitä verkkokurssia. Osaat asiasi, mutta sen muovaaminen verkkokurssiksi tuntuu liian isolta ponnistukselta. Mistä lähdetään liikkeelle? Mikä olisi paras verkkokurssialusta?
Käyn tässä blogiartikkelisarjassa läpi vinkkejä ja ajatuksia verkkokurssien tekoon – poimi näistä itsellesi parhaimmat!
Verkkokurssialusta
Alusta kannattaa valita lähtötilanteen ja tavoitteiden mukaan. Vaikka valintaa voi myöhemmin muuttaa, siinä on jonkin verran työtä, ja tekemällä huolellisen valinnan aluksi säästät työtä ja aikaa. Jos haluat alkuun kokeilla miten homma käy, ja budjettisi on pieni, suosittelen kokeiluvaiheen alustaksi WordPressin päälle rakennettavaa verkkokurssia. Tämä siksi että useimmilla on oma nettisivuasennus WP-alustalla tai muuten siitä kokemusta. Lisäksi kyseinen alusta on ilmainen aloittaa. Omassa asennuksessa sinulla on myös kaikki materiaali hallussasi, eikä ulkopuolisessa palvelussa josta maksat kuukausimaksua ja materiaali voi hävitä, jos kokeilun jälkeen päätätkin lopettaa kyseisen palvelun käytön.
Lähde vain liikkeelle, mutta suunnittele ja testaa usein!
Verkkokurssiduunissakin tärkeintä on aloittaa jostain, ja kun homman on saanut alulle, on paljon helpompi jatkaa ja viilata prosessia. Kannattaa pysähtyä suunnittelemaan alussa ja välivaiheissa jotta homma kuitenkin etenee toivotusti. Kokeilemalla nopeasti pääset myös testaamaan nopeasti! Testaaminen ja palautteen kysely onkin ensiarvoisen tärkeää kaikenlaisessa digibisneksessä. Aluksi rakennetaan ensimmäinen versio ja hankitaan sinne käyttäjiä – tämän jälkeen kysytään palautteet ja katsotaan analytiikasta miten ihmiset ovat käyttäytyneet. Kiinnostaako tämä edes ihmisiä? Vasta tämän jälkeen kannattaa päättää jatkanko näin vai muutanko kuviota tai heitänkö tämän idean kokonaan roskakoriin.
Myynti käyntiin ilmaisella matskulla!
Ilmainen materiaali on nykyään todella tärkeässä roolissa. Asiakas ei halua koskaan ostaa sikaa säkissä vaan haluaa ensin tutustua sinuun. Tee ensin osaamisestasi ilmainen video – mielellään myös niin että näyt videolla itse omin kasvoin. Näin tuot omaa rooliasi oman alasi tietäjänä esille ja ihmiset pääsevät jo tutustumaan sinuun – aivan kuin live-kurssilla luentosalissa, palaverissa, kuntosalilla tai studiossa. Katso miten ilmainen video kerää kiinnostuneita ja voit jatkossa lähettää heille tietoa tulevasta kurssista.
Miten raha virtaa?
Kurssialustan lisäksi tarvitset verkkokursseja varten jonkinlaisen tavan maksaa kurssit – tietenkin vain maksaneille annetaan kurssille opiskeluoikeus, muille kurssi näkyy suljettuna. Näissä maksujärjestelmissä on jonkin verran kustannuksia, mutta voit aivan hyvin aluksi yrittäjänä lähettää ilmoittautuneille laskun. Kun myyntiä jo vähän tulee niin sen jälkeen on aika miettiä tulorahoitteisesti maksujärjestelmän hommaamista palettiin mukaan.
Videoista ja lisää kurssialustoista:
Yleensä kurssit toteutetaan videoilla: paras opetusrakenne onkin tehdä yksi suht lyhyt videoluento ja tämän oheen vaikkapa tekstimateriaalia ja lopuksi opiskelijaa aktivoivia tehtäviä. Videoita varten tarvitset ns. video-hostauspalvelun. Yksi tapa on laittaa videot piiloon Youtubeen mutta uskottavampi ja ammattimaisempi tapa on ottaa käytöön Vimeo.com. Vimeo on tarkoitettu bisneksen tekoon videoiden avulla.
WordPress-alustan lisäksi on myös valmiita kurssialustoja, joissa pääsee nopeammin käyntiin ja kaikki maksupalvelut ovat niissä valmiina. Esimerkkeinä mainittakoon suomalainen Campwire ja amerikkalainen Kajabi. Viimeksi mainittu on jo laajempi digibisneksen kokonaisalusta. Nämä valmiit alustat ovat toki jonkin verran kalliimpia, joten niiden kohdalla täytyy olla jo vähän enemmän tosissaan verkkokurssien kanssa. Toisaalta pääset helpommin rakentamaan itse kurssia.
Nousiko mieleesi paljon kysymyksiä?
Ei hätää niissä kaikissa voin auttaa sinua. Jos olet alkuvaiheessa ja haluat kokeilla, voimme rakentaa sinulle WordPressiin liidimagneetin ja testiverkkokurssin. Jos haluat heti lähteä järeämpään systeemiin niin voimme ottaa vaikka suomalaisen Campwire-verkkokurssialustan sinulle käyttöön. Kummastakin on kokemusta.