Näyttävyys vai käytettävyys – kumpi on tärkeämpää yrityksesi nettisivuilla nykypäivänä?
Onko tärkeää, että käytät heti paljon rahaa ja resursseja graafiseen näyttävyyteen? Vai olisiko kuitenkin parasta, että kehität hyvää sisältöä ja keskityt mahdollisimman ytimekkäisiin, selkeisiin ja helposti käytettäviin nettisivuihin?
Moni yrityksen nettisivuja pohtiva yrittäjä asettaa tavoitteeksi “mahdollisimman hyvän näköiset” kotisivut. Tämä tähtäin voi kuitenkin olla huono ja harhaanjohtava. Miksi näin on ja mikä olisi oikea tapa lähestyä tätä asiaa?
“Missä ne yhteystiedot olivatkaan ja mitä tuo tuote maksaa?“
Voit kysyä kollegaltasi tai äidiltäsi, miltä yrityksen uudet nettisivut näyttävät. Vastauksena voi olla ihastelua. Mutta mitä tapahtuu, kun asiakkaasi päätyy sivuille? Yleensä ihmiset eivät tule nettisivuille ihastelemaan ja saamaan fiilistä yrityksestä, vaan heillä on jokin konkreettinen tavoite. Asiakas haluaa löytää mahdollisimman nopeasti tietoa yrityksestä, tuotteesta tai hän haluaa saman tien tehdä ja maksaa tilauksen. Joku toinen haluaa löytää äkkiä autossa puhelimella selaten yrityksen yhteystiedot ja kartan. Löytääkö asiakas sivuiltasi haluamansa?
Napakan viestinnän merkitys verkossa on äärimmäisen tärkeää. Monen sivuston kohdalla ei ole mietitty riittävästi sivuille tulijaa ja asiakasta, ja vaikka sivut saattavat olla kivan näköiset, lopputulos on rapautunut.
Vasta kun sivuvierailija tuntee olevansa oikeassa paikassa nettisivuille tultuaan ja tarvittava tieto löytyy sivuilta helposti, kannattaa pohtia ovatko visuaalisuus ja brändi kunnossa ja miten ne tukevat tavoitteita. Pelkällä visuaalisuudella ei nykypäivänä tee mitään, huomioi siis tärkeysjärjestys.
“Saisinko kelloja ja pillejä ja vielä vilkkuvan bannerin?”
On tutkittu että nettisivujen monimutkaisuus jää mieleen negatiivisena kokemuksena ja kun ihmisiltä kysytään sivuista jälkeenpäin, myös ulkoasu muistetaan huonoksi. Lisäksi mutkikkuus yleensä hankaloittaa käytettävyyttä enemmän tai vähemmän. Kyse on psykologisesta ilmiöstä – mitä koukeroisemmin ja koristellummin asiat on esitetty, sitä raskaammin silmät ja aivot joutuvat työskentelemään informaation parissa.
Huono viestinnällinen pohjatyö voi johtaa siihen että perussuunnittelun puutteita kompensoidaan lisäämällä sivuille kaikenlaisia uusia koristeita, tekstiosioita, kuvia ja muuta ilman kunnollista pohdintaa.
Joka elementti joko tukee nettisivujen tavoitetta tai heikentää sitä. Yleensä pääsääntönä on, että aina kannattaa karsia ja yksinkertaistaa. Ulkoasun ja grafiikan tulee tukea ja jakaa samaa viestiä kuin sisällön. Tämä tulisi vieläpä tehdä mahdollisimman hienovaraisesti ja yksinkertaisesti.
Yksi, kaksi, kolme vai viisikymmentä laatikkoa?
Aivojen työmuistin rooli on tärkeä kun mietitään jäsennyksiä ja lukumääriä. Ihminen muistaa kerralla helposti vain noin seitsemän asiaa. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi valikoissa ja listoissa. Mitä enemmän vaihtoehtoja ihminen kerrallaan näkee, sitä työläämmäksi valinta muodostuu.
Pitkäkestoisella muistillakin on oma roolinsa: mikäli sivukävijät eivät hahmota sivustoa samalla logiikalla, mitä ovat muilla sivustoilla oppineet, ihminen jää herkästi jumiin näihin poikkeuksiin. Esimerkiksi jos valikko on oudossa paikassa, hän ei pysähdy ihastelemaan sivustoasi, vaan miettii, miksei heti löydä sitä. Suosittelen rakentamaan sivuvierailijoille mukavasti kuljettavia tutunoloisia polkuja, joita pitkin on helppo kulkea tavoitteeseen.
Yhteenveto
Nettisivujen suunnittelussa on yhä tärkeämpää suunnitella viestintää kokonaisuutena, ei vain graafista ilmettä. Kyse on kommunikaatiosta kaikilla tasoilla. Suunnittele ja rakenna mahdollisimman yksinkertaiset sivut, joissa hyödynnetään samoja elementtejä kuin muillakin vastaavilla sivustoilla. Muista testata. Keskity vasta sen jälkeen graafiseen hienosäätöön ja brändi-ilmeeseen.
Asiaa puhut, näitä koristelusivuja tulee vastaan aina silloin tällöin ja niiltä lähtee yleensä pois ennen kuin saa tarvittavan avun. Käyttäjälähtöisyys on must.