Nettisovelluksilla lisäpotkua toimintaan
”Mikä ihmeen nettisovellus? Eikös kaikki webissä ole nettisivuja tai niillä olevia toimintoja?”
No tavallaan kyllä. Kurkistetaan kuitenkin niiden nettisivujen konepellin alle, mistä on kyse, ja miten saat parhaat hyödyt nettisovelluksista:
Nettisovellus tarkoittaa nettisivulla olevaa toiminnallisuutta tai sinne erikseen tuotua komponenttia, jonka avulla saavutetaan joku päämäärä. Simppeleitä esimerkkejä ovat sivuilla oleva palautelomake tai tilauslomake. Monimutkaisempia ovat mille tahansa sivulle upotettava ulkopuolinen tilausjärjestelmä, joka lisätään sivulle pelkästään yhdellä koodinpätkällä. Tämän jälkeen koko tilausjärjestelmä on käytettävissä sivulla tuotevalintoineen ja maksuineen päivineen. Toisena esimerkkinä on kiinteistönvälittäjä, jonka myytävät kohteet tulevat nettisivuille ulkopuolisesta järjestelmästä. Tässä tapauksessa nettisovelluksen avulla kohteiden isot kuvat ja perustiedot saadaan näyttävästi omalle sivulle, eikä käyttäjän tarvitse klikata ulkopuoliseen palveluun.
Nettisovellusten kirjo on siis laajaa. Monet tällaiset toiminnallisuudet ovat netissä lomakkeita. Vaikkei sitä aina heti mieltäisikään, niin lähes kaikki vuorovaikutus käyttäjän kanssa tapahtuu lomakekentillä (esimerkiksi hakukenttä, oman nimen syöttö, rastin klikkaus, tuotteiden valinta).
Tämän takia nettisivuilla olevien lomakkeiden tulisi olla todella yksinkertaisia. Tämä voi tuntua itsestäänselvältä, mutta hirveän usein suunnittelijalla tulee mieleen laittaa siihen lomakkeeseen kaikki kyselyt aina kengännumeroa myöten ja vieläpä pakollisina. Kun onhan se niin oleellista tietoa esimerkiksi myynnin kannalta 😉
Toiminnot kannattaa pitää siis mahdollisimman helppoina ja suoraviivaivaisina sekä käyttäjälle että tietojen hyödyntäjälle. Tärkeäähän on että käyttäjät myös täyttävät niitä lomakkeita; nimittäin liian työlään lomakkeen kohdalla usein homma jätetään sikseen jo alkumetreillä.
Hyvä artikkeli!